skip to Main Content

Straatkunst Burgum: kleurrijke kunst op transformatorhuisjes in Burgum

Grijze transformatorhuisjes omtoveren tot kleurrijke kunstwerken. In samenwerking met jongeren en ouderen uit Berchhiem in Burgum kwam de Leeuwarder straatkunstenaar Roy Schreuder tot unieke ontwerpen. De ontwerpen zijn geïnspireerd op verhalen over de geschiedenis en identiteit van Burgum.

Het oog van Gerrit Zandbergen, Burgumer en bedenker van het project Straatkunst Burgum, viel tijdens wandelingen met zijn hond regelmatig op de vele transformatorhuisjes die het straatbeeld van het dorp ontsieren. ‘In Leeuwarden en omgeving had ik transformatorhuisjes en blinde muren gezien die waren voorzien van schilderingen die verwezen naar het lokale verleden: een portret van stadhouder ‘Us Heit’ Willem Lodewijk, verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog of een eerbetoon aan het station Jellum-Boksum. Dat kan in Burgum ook, was mijn gedachte’, aldus Zandbergen, die de samenwerking opzocht met cultuurlab Het Achterland.

De onthulling van Straatkunst Burgum is mede mogelijk gemaakt door kunstenaar en theatervormgever Dorthee Mokkum en haar kunstproject Stof tot Nadenken.

Roy Schreuder maakte kunstwerken op transformatorhuisjes in Burgum. Op woensdag 10 mei werden de kunstwerken onthuld tijdens een feestelijke opening met Drumband De Marko’s. Fotograaf Lucas Kemper was erbij aanwezig en maakte mooie beelden. De transformatorhuisjes zijn nu te bewonderen ter hoogte van de Schoolstraat en de Kloosterlaan in Burgum.

Straatkunst Burgum is een initiatief van cultuurlab Het Achterland, IIS, Arcadia, Gemeente Tytsjerksteradiel en komt tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Buurtfonds en VSBFonds.

Back To Top