Over Het
Achterland
Het cultuurlab
Het Achterland is het cultuurlab voor jong talent uit de regio Noordoost-Fryslân. Een grenzeloze speeltuin waar kinderen en jongeren ontdekken wie ze zijn en wat hun talent is. In het cultuurlab helpen we kinderen en jongeren met het ontwikkelen van hun talent. Hier verwerven ze op actieve wijze kennis en vaardigheden op gebied van theater en creativiteit.


De Molkfabryk
Het Achterland is gevestigd in de Molkfabryk in Burgum. Een bijzondere groene ontmoetingsplek voor ondernemende denkers en doeners. De fabriek is momenteel volop in ontwikkeling om een bruisende plek te worden waar bedrijvigheid en recreatie samenkomen. In 2019 heeft Het Achterland, met steun van het Iepen Mienskipsfûns, een prachtige multifunctionele zaal mogen inrichten in de Molkfabryk. Hier kunnen we lesgeven, experimenteren, maken en ontwikkelen.
Onze docenten
Alle docenten bij Het Achterland zijn zelf ook actief in het culturele werkveld. Bijvoorbeeld als regisseur, danser of theatermaker. Ze zijn regelmatig op de planken of achter het podium te vinden en kennen de klappen van de zweep. Onze docenten weten als geen ander wat cultuur teweeg kan brengen in je persoonlijke ontwikkeling en welke invloed het heeft op je omgeving. Die kennis brengen ze met plezier en bevlogenheid over op deelnemers bij Het Achterland.

Het team

Adriaan Groffen
ALGEMEEN DIRECTEUR
Adriaan Groffen is drummer, artiest en theatermaker en is sinds 2018 directeur van Cultuurlab Het Achterland. Hij is mede-oprichter van voormalig professioneel theatermakerscollectief Heksenhamer uit Leeuwarden. Met dit collectief maakte hij de meest uiteenlopende performances, waarmee hij op onder andere Oerol, De Zwarte Cross, De Parade en Noorderzon heeft gestaan. Heksenhamer werkte daarnaast in opdracht van verschillende gezelschappen, waaronder Tryater en Peergroup. Als zzp’er werkte Adriaan voor diverse theatergezelschappen, waaronder Stichting Krijt en Stichting Squeezz met jeugd- en familievoorstellingen. Adriaan is voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lake Woozoo en vicevoorzitter van Stichting Stormram.

Dirk Bruinsma
BESTUURSLID
Dirk Bruinsma werkt als artistiek leider en regisseur voor Peergroup locatietheater Noord-Nederland. Peergroup is een groep theaterprofessionals die gezamenlijk interdisciplinair theater maken in en met de omgeving en thema’s behandelen als eenzaamheid, voedselproductie of klimaatverandering. Vanuit het motto ‘dichtbij en diepgravend’, vertelt Peergroup op unieke wijze verhalen over het noorden en de noorderlingen. Naast zijn werkzaamheden voor Peergroup is Dirk actief als voorzitter van Stichting De Molkfabryk. In het verleden heeft hij grootschalige locatievoorstellingen gemaakt in Friesland, waaronder het succesvolle HEBECA in de Broekpolder onder de rook van het Friese dorp Jistrum en de theater trilogie over het roemruchte leven van Grutte Pier van Kimswerd.

Bente Hout
COÖRDINATOR MARKETING EN COMMUNICATIE
Bente Hout is werkzaam als freelance strateeg, projectleider en marketeer. Ze werkte onder andere een aantal jaar voor Oerol, theaterfestival op Terschelling. Bente studeerde in 2015 af aan de Minerva Academie voor Popcultuur waar ze muziek studeerde. Ze speelde in dreampop band Sväva, waarmee ze tourde in het buitenland en te horen was in een populaire Netflix-serie. Nu maakt ze solo elektronische popmuziek.

Rick Zijlstra
COÖRDINATOR PRODUCTIE
Rick Zijlstra is afgestudeerd aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Tijdens zijn stage bij Het Achterland ontwikkelde hij een prototype podcast genaamd De Achtercast. Sinds zijn afstuderen werkt Rick als productiemedewerker. Hij produceerde onder andere het cultuureducatiefestival Foarsprong in opdracht van Het Achterland en scholengemeenschap Oarsprong. Rick is ook theatermaker. In de zomer van 2022 ging zijn eerste solovoorstelling Mannenwinter in première bij Illustere Figuren.

Teun Gijzen
PROJECTLEIDER DE WOONKAMER
Teun Gijzen is afgestudeerd aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden als muzikant. Na zijn stage bij Het Achterland als workshopdocent richtte hij het project De Woonkamer op, voor jongeren met ASS, in samenwerking met ‘t Stationnetje van KEaRN Welzijn.

Marleen de Boer
WORKSHOPDOCENT HURDEGARYP & BUITENPOST
Marleen de Boer studeerde af als theaterdocent aan NHLStenden in 2018. In datzelfde jaar speelde ze mee in de voorstelling Stormruiter en startte ze als theaterdocent bij It Toanhûs. Ze geeft theaterles op bijna alle basisscholen uit de gemeente Fryske Marren. Ook verzorgt ze buitenschoolse theaterworkshops bij Het Achterland. Naast lesgeven regisseert Marleen soms voorstellingen voor kleine toneelverenigingen en staat ze zelf op de planken.

Maaike Jacobs
WORKSHOPDOCENT BURGUM
Maaike Jacobs studeerde in 2021 af als theaterdocent aan NHLStenden. Ze specialiseert zich in het vertellen van verhalen en de middelen die je daarvoor kunt inzetten. Maaike kijkt graag buiten de muren van een theaterzaal en is niet vies van gebruik van nieuwe media. Naast Het Achterland is Maaike ook werkzaam in Museum Heerenveen als educator.

Moos, Casper & Boris
KANTOORROEDEL
Moos, Casper en Boris zijn op donderdag en vrijdag aanwezig bij Het Achterland en vormen een echte kantoorroedel. Met deze drie rakkers op kantoor is het nooit saai!

Raad van Toezicht
Nieske Ketelaar, voorzitter
“Ik voel mij sterk aangesproken door de opzet en structuur van Het Achterland, gebaseerd op de Volkshogescholen van Scandinavië. Het Achterland biedt een vrijplaats waar jongeren ruimte krijgen voor zelfontdekking, aanmoediging en persoonlijke groei. Waarvandaan ze met gepaste trots, kennis van de regio en hun verleden de wereld tegemoet treden.”
Margot Erkelens, secretaris
“Het Achterland zie ik als een mogelijkheid voor jongeren om hun creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen, waardoor ze sterker in de wereld komen te staan.”
Kor Bolhuis, penningmeester
“Je kunnen uiten vanuit wie je bent. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor mij dus een reden om de impactvolle initiatieven van het Achterland te ondersteunen.”
Beloningsbeleid
Stichting Het Achterland beloont haar medewerkers conform de CAO Nederlands Theater. Ook de directie is ingeschaald volgens CAO.
De bestuursleden van de Raad van Toezicht werken onbezoldigd. Sommige bestuursleden ontvangen een onkostenvergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten en de fiscaal toegestane reiskostenvergoeding.
Uitvoering van de WNT
Volgens de WNT (Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen publieke en semipublieke sector) mogen topfunctionarissen niet meer verdienen dan een wettelijk maximum. De bezoldiging van topfunctionarissen (de directie en de bestuursleden) van Het Achterland blijft hier ruim onder.
Bedrijfsgegevens
RSIN nummer
8590.79.867
KvK nummer
72345993
IBAN nummer
NL40 TRIO 0379 4605 05
Het Achterland is voortdurend in beweging. Ben je geïnteresseerd in onze laatste businesscase, vraag deze op door te mailen naar info@hetachterland.nl
