skip to Main Content

Over Het
Achterland

Ons cultuurlab

Het Achterland is het cultuurlab voor jong talent uit de regio Noordoost-Fryslân. Een grenzeloze speeltuin waar kinderen en jongeren op zoek gaan naar wie ze zijn en wat hun talent is. Ongeacht afkomst, achtergrond of niveau. In ons creatieve laboratorium helpen we kinderen en jongeren uit de regio met het ontwikkelen van hun talent. Ze verwerven kennis en vaardigheden op gebied van theater, creativiteit en cultuur. Dit doen ze op actieve wijze en onder professionele begeleiding.

De Molkfabryk

Het Achterland is gevestigd in de Molkfabryk in Burgum. Een bijzondere groene ontmoetingsplek voor ondernemende denkers en doeners. De fabriek is momenteel volop in ontwikkeling om een bruisende plek te worden waar bedrijvigheid en recreatie samenkomen. In 2019 heeft Het Achterland, met steun van het Iepen Mienskipsfûns, een prachtige multifunctionele zaal mogen inrichten in de Molkfabryk. Hier kunnen we lesgeven, experimenteren, dansen en ontwikkelen.

Onze docenten

Alle docenten in ons team zijn zelf ook actief in het culturele werkveld. Als regisseur, danser of theatermaker, bijvoorbeeld. Ze zijn regelmatig op de planken of achter het podium te vinden en kennen de klappen van de zweep. Onze docenten weten als geen ander wat cultuur teweeg kan brengen in je persoonlijke ontwikkeling en welke invloed het heeft op je omgeving. Die kennis brengen ze met plezier en bevlogenheid over op deelnemers bij Het Achterland.

Het team

Adriaan Groffen

ALGEMEEN DIRECTEUR

Adriaan Groffen is werkzaam als slagwerkdocent, theatermaker en muzikant. Hij is oprichter van professioneel theatermakerscollectief Heksenhamer uit Leeuwarden. Met dit collectief maakte hij tot voorkort de meest uiteenlopende performances, waarbij muziek een centrale rol speelt. Heksenhamer werkte daarnaast in opdracht van verschillende gezelschappen en cultuurcentra, waaronder Tryater, Neushoorn en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. Als zzp’er werkt Adriaan voor diverse theatergezelschappen, waaronder Stichting Krijt met jeugd- en familievoorstellingen en Stichting Squeezz met muziek- en theatergezelschap voor jongeren.

Dirk Bruinsma

BESTUURSLID

Dirk Bruinsma werkt als artistiek leider en regisseur voor Peergroup locatietheater Noord-Nederland. Peergroup is een groep theaterprofessionals die gezamenlijk interdisciplinair theater maken in en met de omgeving en thema’s behandelen als eenzaamheid, voedselproductie of klimaatverandering. Vanuit het motto ‘dichtbij en diepgravend’, vertelt Peergroup op unieke wijze verhalen over het noorden en de noorderlingen. Naast zijn werkzaamheden voor Peergroup is Dirk actief als voorzitter van Stichting De Molkfabryk. In het verleden heeft hij grootschalige locatievoorstellingen gemaakt in Friesland, waaronder het succesvolle HEBECA in de Broekpolder onder de rook van het Friese dorp Jistrum en de theater trilogie over het roemruchte leven van Grutte Pier van Kimswerd.

Bente Hout

PR- EN COMMUNICATIEMEDEWERKER

Bente Hout is werkzaam als projectleider voor internationale producties en uitwisselingen bij cultureel productiehuis Popfabryk. Daar begeleidt ze onder andere getalenteerde muzikanten bij hun eerste internationale tours. Bente is als marketeer, communicatiemedewerker en perscoördinator betrokken bij verschillende organisaties en evenementen, waaronder Oerol,. Daarnaast is ze ook muzikant. Ze speelde vijf jaar in dreampop band Sväva, waarmee ze tourde door Engeland en Zweden en een soundtrack maakte voor de populaire Netflix-serie 13 Reasons Why. Nu werkt ze aan haar nieuwe audiovisuele show Pavel, waarin film en muziek samenkomen op het podium.

Joeso Peters

DOCENT VERDIEPINGSPROGRAMMA

Joeso Peters is theatermaker, acteur en Illuster Figuur. Hij maakt persoonlijke, muzikale voorstellingen waarin vaak een vertelling centraal staat en speelt en maakt bij verschillende gezelschappen. Joeso maakte onder naam van Illustere Figuren meerdere voorstellingen. Ook is hij mede-oprichter van PNTheater. Onder deze naam ontwikkelt hij samen met Silas Neumann jeugdvoorstellingen die beeldend, muzikaal en verhalend prikkelen, waarvan Werktuig 8+ de eerste werd. Daarnaast componeerde Joeso autonoom geluid en muziek in opdracht en verleende hij zijn stem voor de Bereslimme boeken en verschillende luisterverhalen.

Karel Hermans

DOCENT VERDIEPINGSPROGRAMMA

Karel Hermans is afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater in Leeuwarden en aan de Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij was onderdeel van Illustere Figuren en medeoprichter van theatercollectief SKOFT&SKIEP. Daarmee maakte hij o.a. ‘Part-Time Paradise’ op Oerol in samenwerking met Tryater. In 2020 ging het collectief op in Tryater. Karel maakt daar nu voornamelijk voorstellingen en is hij betrokken bij de interne opleiding Jong Tryater. Als zelfstandige maakt hij voorstellingen voor o.a. NNT en het Noorderzon Festival en speelde hij in het verleden ook bij de Peergroup. Als docent en regisseur werkte hij voor verschillende jeugdtheaterscholen, waaronder JTS-Meeuw, De Noorderlingen, Garage TDI en Vrijdag.

Teun Gijzen

WORKSHOPDOCENT

Teun Gijzen is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Zijn hoofddisciplines zijn drum en gitaar, maar tijdens zijn opleiding ontwikkelde hij ook interesse voor het produceren van muziek, lesgeven en theater. Na zijn stage bij Het Achterland bleef hij aan boord als workshop- en ondersteunend docent.

Marleen de Boer

WORKSHOPDOCENT BASISSCHOLEN

Marleen de Boer studeerde af als theaterdocent aan NHLStenden in 2018. In datzelfde jaar speelde ze mee in de voorstelling Stormruiter en startte ze als theaterdocent bij It Toanhûs. Ze geeft theaterles op bijna alle basisscholen uit de gemeente Fryske Marren. Ook verzorgt ze buitenschoolse theaterlessen. Naast lesgeven, regisseert Marleen zo nu en dan voorstellingen voor kleine toneelverenigingen en staat ze zelf op de planken.

Brecht Wassenaar

WORKSHOPDOCENT BASISSCHOLEN

Brecht Wassenaar is freelance theaterdocent, regisseur en actrice. Ze werkt op verschillende plekken in Friesland, waaronder bij Tryater. Je zou haar voorbij hebben zien komen als Harry Hazze in het kinderprogramma Kening Hert en Harry Hazze van Omrop Fryslân. Ook regisseert Brecht elk jaar een voorstelling of Iepenloftspul ergens in Friesland.

Rick Zijlstra

MEDEWERKER PRODUCTIE EN COMMUNICATIE

Rick Zijlstra studeert aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Tijdens zijn stage bij Het Achterland ontwikkelde hij een prototype podcast genaamd De Achtercast, waarin hij spreekt met medewerkers en deelnemers van Het Achterland. Na zijn stage blijft hij aan boord en ondersteunt hij bij productie en communicatie.

Raad van Toezicht

Nieske Ketelaar, voorzitter
“Ik voel mij sterk aangesproken door de opzet en structuur van Het Achterland, gebaseerd op de Volkshogescholen van Scandinavië. Het Achterland biedt een vrijplaats waar jongeren ruimte krijgen voor zelfontdekking, aanmoediging en persoonlijke groei. Waarvandaan ze met gepaste trots, kennis van de regio en hun verleden de wereld tegemoet treden.”

Margot Erkelens, secretaris
“Het Achterland zie ik als een mogelijkheid voor jongeren om hun creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen, waardoor ze sterker in de wereld komen te staan.”

Marco Keizer, penningmeester
“Het stimuleren, aanjagen en ontwikkelen van cultuur in regio’s waar het minder vanzelfsprekend is om op jonge leeftijd daarmee in aanraking te komen ondersteun ik graag. Vooral in mijn ‘eigen’ regio, Noordoost Friesland, waar mijn roots liggen, is het erg belangrijk dat er voor jongeren ruimte en een platform is om zich hierin te kunnen ontwikkelen.”

Beloningsbeleid

Stichting Het Achterland beloont haar medewerkers conform de CAO Nederlands Theater. Ook de directie is ingeschaald volgens CAO.

De bestuursleden van de Raad van Toezicht werken onbezoldigd. Sommige bestuursleden ontvangen een onkostenvergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten en de fiscaal toegestane reiskostenvergoeding.

Uitvoering van de WNT

Volgens de WNT (Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen publieke en semipublieke sector) mogen topfunctionarissen niet meer verdienen dan een wettelijk maximum. De bezoldiging van topfunctionarissen (de directie en de bestuursleden) van Het Achterland blijft hier ruim onder.

Bedrijfsgegevens

RSIN nummer
8590.79.867

KvK nummer
72345993

IBAN nummer
NL40 TRIO 0379 4605 05

Het Achterland is voortdurend in beweging. Ben je geïnteresseerd in onze laatste businesscase, dan kun je deze opvragen door te mailen naar info@hetachterland.nl.

Back To Top