skip to Main Content

Ontmoet onze theaterdocenten!

Deze week starten we met een vers seizoen theaterworkshops. De workshops worden gegeven door theaterdocenten Maaike Jacobs (locatie: Burgum) en Marleen de Boer (locaties: Buitenpost en Hurdegaryp). Twee toppers van docenten die met veel plezier aan de slag gaan met alle deelnemers. We stellen ze aan je voor!

Maaike Jacobs studeerde in 2021 af als theaterdocent aan NHLStenden. Ze specialiseert zich in het vertellen van verhalen en de middelen die je daarvoor kunt inzetten. Maaike kijkt graag buiten de muren van een theaterzaal en is niet vies van gebruik van nieuwe media. Naast Het Achterland is Maaike ook werkzaam in Museum Heerenveen als educator.

Maaike: “Tijdens mijn lessen probeer ik de kinderen handvatten te geven om als kunstenaar naar de wereld te kijken. Er zijn zo veel verborgen verhalen, ervaringen en gebeurtenissen die staan te popelen om door een jonge kunstenaar te worden opgepikt. Ik coach de kinderen om hun ideeën om te zetten in een mooi product. Dat product kan van alles zijn, maar mijn expertise ligt bij theater. Als kind vond ik het altijd lastig om te uiten wat er in mijn hoofd omging. Praten of schrijven waren niet mijn manieren, maar tijdens theaterlessen kon ik mij goed uitdrukken. Tijdens mijn workshops ga ik met de kinderen op zoek naar verschillende vormen en manieren waarop zij zich kunnen uiten.”

Marleen de Boer studeerde af als theaterdocent aan NHLStenden in 2018. In datzelfde jaar speelde ze mee in de voorstelling Stormruiter en startte ze als theaterdocent bij It Toanhûs. Ze geeft theaterles op bijna alle basisscholen uit de gemeente Fryske Marren. Ook verzorgt ze buitenschoolse theaterworkshops bij Het Achterland. Naast lesgeven regisseert Marleen soms voorstellingen voor kleine toneelverenigingen en staat ze zelf op de planken.

Marleen: “Ik vind het belangrijk dat iedereen volledig zichzelf én (iemand) anders kan zijn tijdens mijn workshops. Daarmee bedoel ik dat veiligheid voorop staat. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn in de groep, ook jij, als je je anders voelt dan anderen. Ik ben ervan overtuigd dat je pas toneel kunt spelen, en dus iemand anders kunt zijn, wanneer je jezelf bent. Ik hoop mijn deelnemers bij te brengen dat ze allemaal kunnen acteren. Je bent het waard om gezien te worden, op het toneel én in het echte leven. En natuurlijk hoop ik ook dat we samen heel veel plezier maken!”

Back To Top